logo_kulturistan
Livrustkammaren
Program t.o.m. tor 21 september

Veckans program

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Utställn Katanas: Japanska svärd i fakta och fiktion. Singelkväll för historienörda, 21 sept 18-19.30. Historieintresserad och vill träffa nya människor med samma intressen? Visning Kungl historia − från Vasa till Bernadotte & fikamingel i Stensalen. Biljetter 60 kr, förbokas på lrk.bokning@lsh.se senast 19/9.

Livrustkammaren

 Öppet:
11-17 tis-sön, tor 11-20 (sept-dec).
 Entré:
Fri entré.

Kort om Livrustkammaren

År 1628 bestämde Gustav II Adolf att de kläder som han hade använt i fälttåg i Polen skulle bevaras ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”. Det la grunden till Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum.

Under 1500-talet var Livrustkammaren de svenska kungarnas vapenförråd. När Gustav II Adolf bestämde att hans kläder skulle bevaras för evigt innebar det starten för en museal tradition - att spara för att visa upp för eftervärlden. Ända sedan dess har det funnits möjlighet att se föremålen och minnas ägarnas liv och gärning.

Genom århundradena har sedan vapen och föremål som ceremonidräkter, hästmunderingar och vagnar förts över från den kungliga Klädkammaren och Hovstallet till Livrustkammaren. Dessa föremål har anknytning till de kungliga personerna och har huvudsakligen använts vid högtidliga tillfällen som bröllop, kröningar och begravningar.